FORMAREA CADRELOR DIDACTICE DIN ĪNVĂȚĂMĀNTUL PREUNIVERSITAR ĪN VEDEREA EFICIENTIZĂRII PROCESULUI DE TRANZIȚIE LA ACTIVITĂȚILE ONLINE

 
Autor (i): Ioana-Daniela ANA (TOMA)
 
JEL: I21, O15.
 
Cuvinte cheie: activități online, formare, model TPACK, cunoștințe de specialitate, cunoștințe pedagogice, cunoștințe tehnologice.
 
Abstract:
Desfășurarea activităților didactice īn instituțiile de īnvățămānt din Romānia a fost bazată pānă īn martie 2020 aproape exclusiv doar pe metode tradiționale de īnvățare, și anume au fost organizate față īn față īntr-o sală de clasă. Izbucnirea bruscă a pandemiei Covid-19 a zguduit īntreaga lume și a forțat sistemul educațional din toate părțile lumii să treacă la predarea online peste noapte. Mediul școlar a fost reticent īn a prelua schimbările tehnologice, deseori fiind accentuate riscurile aduse de folosirea acestora prin comparație cu beneficiile sale īnsă īn criza traversată existența tehnologiei a ușurat tranziția cānd singura opțiune a fost să se treacă īn totalitate la un sistem de predare-īnvățare online. Cadrele didactice au fost puse īn situația de a regāndi metodele prin care se desfășurau procesele instructiv – educative și de a găsi un echilibru īntre rolul tradițional al acestora și noile roluri atribuite prin digitalizare. Pentru a obține acest echilibru este necesar ca profesorii să fie formați pentru educația din zilele noastre. Prezentul articol īși propune să analizeze factorii care determină o tranziție eficientă către activitățile online și să explice necesitatea existenței unei interdependențe īntre cunoștințele de specialitate, cele pedagogice și cele tehnologice īn contextul formării cadrelor didactice pentru activitățile online de predare – īnvățare.
 
Articol: Fisier PDF