POLITICA DE GESTIONARE A CREDITELOR ȘI RENTABILITATEA FIRMELOR: DOVEZI ALE FIRMELOR CE REALIZEAZĂ PRODUSE PENTRU SUGARI DIN SUD-VESTUL NIGERIEI

 
Autor (i): Jayeola OLABISI, Dauda Adewole OLADEJO, Jonathan Funminiyi ADEGOKE, Matthew Adekunle ABIORO
 
JEL: G32, G21.
 
Cuvinte cheie: managementul creditului, profitabilitate, perioada de colectare a debitorilor, raportul curent, perioada de plată a creditorilor.
 
Abstract:
Politica de gestionare a creditelor se referă la gestionarea debitorilor și la datoriile de finanțare. Cu cāt valoarea datoriilor nu este īncasată pe o perioadă de timp, cu atāt sunt mai mari costurile de īntreținere suportate care au un impact invariabil asupra profitabilității. Acest studiu a evaluat relația dintre inițiativele de politică de gestionare a creditelor și rentabilitatea īn rāndul firmelor ce realizează produse pentru sugari din sud-vestul Nigeriei.  Studiul a adoptat un design descriptiv de cercetare. Tehnica de prelevare a probelor a fost utilizată pentru a selecta zece (10) firme ce realizează produse pentru sugari și date secundare au fost extrase din rapoartele anuale ale firmelor selectate pe o perioadă de zece (10) ani (2009-2018).  Datele colectate au fost analizate folosind statistici descriptive și inferențiale. Rezultatele studiului au arătat că a existat o relație nesemnificativă, pozitivă īntre raportul curent (CR) și rentabilitatea la P > 0.05; de asemenea, există o relație nesemnificativă și pozitivă īntre perioada de plată a creditorului (CPP) și rentabilitatea la P > 0.05. Cu toate acestea, perioada de colectare a debitorului (DCP) și rentabilitatea au arătat o relație semnificativă și negativă la P < 0.05.  Studiul a concluzionat că perioada de colectare a unui debitor favorabil este o condiție prealabilă pentru īmbunătățirea poziției rentabilității. Prin urmare, se recomandă ca strategia și procedura de colectare ușor strānse a debitorului să fie stabilite ca documentate īn acest studiu, astfel īncāt să se reducă la minimum problema fluxului de numerar și a datoriei īn rāndul firmelor ce fabrică produse pentru sugari din Nigeria.
 
Articol: Fisier PDF