PERFORMANȚA ĪN MATERIE DE INOVARE ȘI POTENȚIALUL DE DEZVOLTARE AL CLUSTERELOR DE INOVARE LA NIVELUL REGIUNILOR RĂMASE ĪN URMĂ DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

 
Autor (i): Cristina GĂNESCU, Sebastian ENE
 
JEL: O10, R11.
 
Cuvinte cheie: inovare, performanța īn materie de inovare, clustere de inovare, regiunile rămase īn urmă din Europa Centrală și de Est.
 
Abstract:
Prezentul studiu stabilește relația dintre performanța īn materie de inovare a īntreprinderilor din regiunile rămase īn urmă din Europa Centrală și de Est și potențialul regional de dezvoltare a clusterelor de inovare. Acesta evaluează performanța īn materie de inovare la nivelul regiunilor rămase īn urmă din Europa Centrală și de Est, pe baza Regional Innovation Scoreboard 2019. Potențialul de dezvoltare al clusterelor de inovare se stabilește pe baza indicatorului "Cluster Stars" (Observatorul European al clusterelor). Rezultatele studiului evidențiază o legătură pozitivă īntre performanța inovării și potențialul de dezvoltare al clusterelor de inovare. Regiunile cu un număr mai mare de clustere de inovare, dar și cele care au un potențial mai mare de dezvoltare a acestor clustere, se bucură de o performanță mai mare īn materie de inovare. Organizațiile inovatoare care fac parte din aceste clustere stimulează toți membrii clusterului să īși dezvolte practicile inovatoare și noile produse/servicii.
 
Articol: Fisier PDF