O ANALIZA A EFECTULUI PARITĂȚII DE CUMPĂRARE ASUPRA COMPETITIVITĂȚII NAȚIONALE ȘI DEZVOLTĂRII UMANE ĪN 21 DE ȚĂRI EUROPENE

 
Autor (i): Andreea-Daniela GANGONE, Mariana-Cristina GĂNESCU, Mihaela ASANDEI
 
JEL: E31, O15, O52.
 
Cuvinte cheie: Paritatea puterii de cumpărare, Indicele Big Mac, Indicele competitivității globale, Indicele Dezvoltării Umane, Uniunea Europeană.
 
Abstract:
Paritatea puterii de cumpărare este un indicator care facilitează analiza diferențelor de preț dintre economiile naționale, permițānd comparații īn ceea ce privește nivelul de dezvoltare. Pentru a testa această ipoteză științifică am folosit Indexul Big Mac pentru a evalua puterea de cumpărare a monedelor naționale din 21 de țări europene īntre 2011 și 2017. Am folosit corelația statistică pentru a analiza relația dintre puterea monedei naționale și competitivitatea economiei naționale, pe de o parte, și relația dintre puterea monedei naționale și nivelul de dezvoltare umană realizat de țările incluse īn studiu, pe de altă parte. Cele două corelații statistice au generat rezultate pozitive, validānd astfel ipoteza inițială. Toți indicii de corelare au īnregistrat valori pozitive mai mari de 0,5 pe īntreaga perioadă de analiză, susținānd ideea că puterea monedei naționale influențează competitivitatea și nivelul de dezvoltare umană a țărilor studiate.
 
Articol: Fisier PDF