ASPECTE ECONOMICE ALE COSTURILOR SOCIALE AFERENTE COMBUSTIBILILOR FOSILI. DE CE SUBVENŢIONĂM ŞI MIJLOCIM PROCESUL DE SCHIMBĂRI CLIMATICE?

 
Autor (i): Irina NASALCIUC
 
JEL: B41, D62, H23, L71.
 
Cuvinte cheie: industria combustibililor fosili, subvenții, externalități, costuri sociale, efectele schimbărilor climatice.
 
Abstract:

In zilele noastre, omenirea se află īn poziția de a alege cu atenție fiecare pas pentru a se asigura dezvoltarea economică, fără a compromite bunăstarea generațiilor viitoare care vor avea nevoie de un climat social și ecologic la fel de favorabile ca acum. Pe de altă parte, producția de energie convențională se realizează luānd īn calcul riscurile de supraīncălzire și consecințele economice agregate; de fapt, aceste schimbări climatice au efecte agresive, inclusiv asupra asupra economiilor globale. De-a lungul ultimilor ani, organizații internaționale, cum ar fi OECD, FMI, AIE, Banca Mondială īși concentrează atenția asupra subvențiilor pentru combustibilii fosili, asupra impactului asupra producției și consumului de energie, cuantificarea impactului economic și social al reformei combustibililor fosili. Motivul pentru care acest studiu s-a impus este poziția dezavantajoasă a industriei energiei regenerabile īn comparație cu industria de combustibil fosil, care se află, de fapt, īn strategia de subvenționare adoptată, și lipsa măsurilor de internalizare a externlităților sectorului, care sunt luate īn considerare de către FMI. Acest studiu prezintă problema externalităților combustibililor fosili, analizează literatura identificată legată de noțiunea de "externalitate", descrie tendințele și politicile internalizării combustibili fosili, externalitățile identificate și īncearcă să revizuiască estimările costurilor potențiale īncălzirii globale ca urmare a costurilor sociale prea ridicate ale tehnologiilor combustibililor fosili. Īn acest scop, s-au aplicat diferite metode sistemice de cercetare, inclusiv abstracția științifică, deducerea, analiza și sinteza, analiza cantitativă, īn scopul de a sublinia situația actuală a externalității combustibililor fosili și impactul său potențial asupra bunăstării economice.

 
Articol: Fisier PDF